Romanesco, een decoratieve groente!

Met overheerlijk recept!

 
Een bijzondere en decoratieve groente in ons assortiment deze week, Romanesco. Van onze teler Biobrass uit Zeewolde.  

Deze bloemkool is geel-groen van kleur en heel decoratief. De dicht op elkaar staande ‘torentjes’ van de bloemkool zorgen voor een grappig uiterlijk. De torentjes lijken op Zeeuwse knoopjes, vandaar dat Romanesco ook wel knoopjesbloemkool wordt genoemd. En ook de naam torentjesbloemkool wordt veel gebruikt. Romanesco smaakt iets zachter dan bloemkool en lijkt qua smaak ook wel een beetje op broccoli. Het is ook snel klaar. Romanesco kun je in elk bloemkool recept gebruiken.
Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van de zestiende eeuw als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome. Door de vorming van torentjes is het een veel decoratievere groente dan bloemkool. In Nederland is Romanesco voor het eerst in 1979 geïntroduceerd en vindt vanaf 1986 de teelt op grotere schaal plaats.
Romanesco kan van april tot begin juli gezaaid worden. De beste zaaitijd is echter van eind mei tot eind juni. De planttijd ligt in mei tot en met juli. De plantafstand bedraagt 75 x 50 cm. Er kan geoogst worden vanaf juli tot in november.

Romanesco tips!
  • Romanesco moet bij aankoop een goed gesloten structuur hebben.
  • Romanesco is, verpakt in een open plastic zak, in de koelkast ongeveer 4-6 dagen houdbaar. Buiten de koelkast is Romanesco ongeveer 2 dagen houdbaar.
  • Verwijder voor gebruik de bladeren, snijd de roosjes van de stronk en was ze.
Wat kan ik met Romanesco?
- Oer-Hollands met gekookte aardappelen en een balletje gehakt
- Gestoomd met een dragon-roomsaus
- Roerbakken met bijvoorbeeld groene en gele paprika
- Blancheren, door beignetbeslag halen en frituren
- Verwerken in een quiche
- In een Chinese fondue
​- Roosjes serveren als hapje met een dipsaus

Maak deze week dit heerlijke recept met Romanesco en walnoten. Het is zo klaar! 
Alle ingrediënten zijn met 1 klik te bestellen.