Rode quinoa met zalm

 

Zin in een lekker recept voor een gezond, voedzaam en toch licht gerechtje met zalm en quinoa? 

Ingrediënten voor 2 personen:

- 150 g rode quinoa (maak misschien wat meer, voor de lunch de volgende dag), gespoeld!! - 1/2 bos radijzen, in kleine stukjes - 2 stengels bleekselder, in kleine stukjes - 1/4 komkommer, zaadjes verwijderd, in blokjes - enkele kerstomaten, in vieren - peper & gerookt zout - sap + zeste van 1/2 limoen - een hand verse munt, fijngesnipperd - een hand verse peterselie, fijngesnipperd - 2 lente-uitjes, fijngesnipperd voor de zalm: - 2 stukken zalm van 150 gram, op vel - olijfolie + boter - peper en grof zout

Bereiding:

Kook de quinoa gaar in dubbel zoveel groentebouillon. Als je quinoa maakt, denk dan zoals bij risotto. Het is altijd lekker om eerst een sjalotje aan te stoven in wat olijfolie. Dan de quinoa toe te voegen en dan water of bouillon. Rode quinoa heeft wel een minuut of 20 nodig voor hij gaar is. Persoonlijk vind ik quinoa lekkerst op kamertemperatuur, zeker zoals we hem vandaag gaan maken met de knapperige selder en radijsjes. Ondertussen hak je de selder en radijsjes in fijne stukjes. Voeg de blokjes komkommer erbij. Als de quinoa wat afgekoeld is voeg je hem erbij. Werk af met verse munt en platte peterselie, lente-ui, peper en grof (gerookt) zout. Voeg wat sap en zeste van een limoen toe en eventueel nog wat olijfolie, mocht je dat nodig vinden. Verwarm boter met olijfolie in een pan en bak hierin de zalm op de velkant. Kruid met peper en zout. Zorg dat de zalm nog mooi rosé is. Je bakt hem aan op de velkant en dan draai je hem kort nog even om. Zet het vuur uit en laat nog even op het vuur staan. Tip: een restje van de quinoa heb ik de volgende dag als lunch gegeten. Om nog wat voedzamer te maken, heb ik enkel een halve avocado in kleien stukjes toegevoegd.