Rode bietjes van Piet van Andel (Zeewolde)

Rode Bieten behoren tot de categorie superfood groenten. Ze zijn niet alleen rijk aan gezonde voedingsstoffen en vezels, maar bevatten ook een goede dosis antioxidanten en andere fytochemicaliën.


Rode bieten zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Ze worden ook wel kroten genoemd. Er zijn zomer- en winterbieten. In de winterperiode van oktober tot april komen winterbieten in de handel: dat zijn grote, ronde bieten zonder loof. In de zomermaanden van ongeveer mei tot september zijn Hollandse zomerbieten of bosbieten verkrijgbaar. Deze zijn veel kleiner dan de winterbieten en komen in bosjes gebonden met het groene loof eraan in de handel. Het loof kun je gebruiken om te wokken. De rode biet die wij kennen, heeft men al ergens in de 16e eeuw ontdekt als een voedzame en lekkere groente. De rode kleur die bieten hebben komt door de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit.

Verse rode bietjes kan je zeker 2 weken bewaren (in de koelkast) en als je geen verse voorhanden hebt, dan worden ze tegenwoordig ook voorgekookt (en vacuüm verpakt) verkocht in de koelafdeling van de biowinkel of supermarkt

Als je veel rode biet eet, kan het gebeuren dat je urine roze of zelfs rood gaat kleuren. Daar moet je je geen zorgen over maken, dat komt gewoon door de rode kleurpigmenten die erin zitten.

Wat kan ik met Rode bieten

  • koken, afkoelen en in blokjes als salade met b.v. aardappel en appel of augurk
  • bij haring
  • in stamppot
  • als rauwkostsalade met b.v. appel en ui
  • stoven met b.v. ui en zijn
  • in soep met zure room