Gegrilde maiskolf met Mexicaanse salade

Maak deze week dit heerlijke recept. Een combinatie van een heerlijk zoete gegrilde maiskolf met een frisse Mexicaanse salade. 

Ingrediënten voor twee personen:

  • Voor de maïs:
  • 2 maïskolven
  • zout
  • suiker
  • olie
  • (plantaardige) boter
  • Voor de salade:
  • 1/2 mango
  • 3 tomaten
  • 1/2 rode ui
  • 250 gram kidneybonen (uitlekgewicht)
  • 200 gram ijsbergsla
  • een snuf gedroogde chilivlokken
  • een handje tortillachips
  • Voor de dressing:
  • 2 avocado’s
  • limoen- of citroensap
  • 1 knoflookteentje
  • verse peterselie of koriander (plus extra voor de garnering)
  • peper & zout

Zo maak je de Mexicaanse salade:

  1. Verwijder de bladeren, draden en een stukje van de onderkant van de maïskolven. Halveer ze en kook ze ongeveer 20 minuten in een pan met water waar je een klein schepje zout en suiker aan toevoegt.
  2. Maak ondertussen de salade. Snij de mango en tomaten in blokjes en snipper de rode ui. Meng dit met de ijsbergsla en uitgelekte kidneybonen. De tortillachips en chilivlokken voeg ik op het laatst pas toe als het op het bord ligt, want dat ziet er leuker uit en anders wordt de chips zompig.
  3. Maak de dressing door alle ingrediënten voor de dressing te pureren met behulp van een staafmixer, foodprocessor, of blender. Voeg naar smaak limoen- of citroensap en peper & zout toe. Ik vind het zelf lekkerder met extra veel citroensap en knoflook, maar dan zou je zelf even moeten proberen, goed proeven!
  4. Controleer of de maïs gaar is door er in te prikken en haal de maïskolven uit het water. Smeer ze in met een klein beetje olie en zet een grillpan op hoog vuur. Grill de maïs een paar minuten aan alle kanten. Ze zijn al gaar, dus het gaat meer om de grill-smaak. Leg er op het laatst een klontje boter op, zodat het over de maïs heen smelt. En sprenkel er wat zout overheen.
  5. Serveer de maïskolf met de salade en gooi er een flinke schep dressing/saus op. (Het is het lekkerst als je de dressing goed mengt met de salade, maar dat is minder fotogeniek voor op Instagram, een belangrijke overweging om mee te nemen natuurlijk). Steek er wat tortillachippies in en strooi er een klein beetje (!) chilivlokken over.