Als er iets een echte voorjaargroente is, dan zijn het wel raapsteeltjes. Deze heldergroene groente wordt in de volksmond ook wel ‘keeltjes’ genoemd. Raapsteeltjes zijn langwerpige blaadjes op een knapperige steel. De groente heeft wel wat weg van jonge spinazie of rucola. Het is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt. Raapstelen zijn meestal te koop in bosjes. De smaak is licht pittig.

Wat kan ik met raapstelen?
- puur serveren, gekookt of gestoofd met een klontje boter
- roerbakken, bijvoorbeeld samen met knoflook en rode ui
- rauw, in stukjes gesneden, in een raapsteeltjesstamppot. Lekker met stoofvlees!
- in stukjes gesneden, gebakken met knoflook en gemengd met ricotta door de pasta
- als salade, bijvoorbeeld met uitgebakken spekreepjes, geitenkaas en walnoten

Stamppot van raapsteeltjes met roquefort

Ingrediënten
1 kg kruimige aardappelen, in stukken
2 bosjes raapsteeltjes (of 200 g winterpostelein)
8 plakjes pancetta (iets dikker gesneden)
1 handje basilicum
1 handje bladpeterselie
100 g roquefort
200 ml melk
klont zachte boter

Bereiding
Kook de aardappelen in water met zout gaar in ca. 15 minuten. Verwijder intussen de worteltjes van de raapstelen, was ze en maak ze goed droog (tip: slacentrifuge). Hak ze in grove stukken. Bak de plakjes pancetta (in porties) tussen twee vellen keukenpapier knapperig in de magnetron (1-2 minuten) of in een droge, hete koekenpan. Zorg dat de rondjes heel blijven. Laat uitlekken op keukenpapier. Maal het basilicum, peterselie en roquefort fijn in de keukenmachine (of staafmixer) met een klein scheutje melk. Breng de rest van de melk aan de kook. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Giet de kokende melk bij het kruiden/kaasmengsel en roer dit vervolgens door de aardappelen. Voeg roomboter toe tot een smeuïge lichtgroene puree. Meng de raapsteeltjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel snel over vier borden. Leg de krokante plakjes pancetta er schuin bovenop.

Raapstelen salade met appel en ei

Ingredienten
1 bosje raapstelen
1 kleine appel, liefst met rode schil
2 eieren

Dressing:
1 forse eetlepel mayonaise
1 eetlepel azijn
3 eetlepels water
1 theelepel grove mosterd
scheutje olijfolie
peper
zout

Bereiding
Kook de eieren hard.
Was ondertussen de raapstelen, droog ze en snijd ze in stukjes. Doe deze in een slakom.
Doe de ingredienten voor de dressing in een goed afsluitend tupperwarebakje en schud ze goed door elkaar. Houd je niet van zuur, gebruik dan minder azijn en/of voeg een lepeltje suiker toe.
Laat de eieren schrikken, pel ze en snijd ze met een eiersnijder in reepjes.
Doe ze in de kom bij de raapstelen.
Was de appel, snijd hem in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd hem - met schil! - in kleine stukjes. Voeg deze toe aan de salade, giet de dressing erover en meng alles goed door elkaar.