Pompoen, een gezonde, veelzijdige Herfstgroente.

Deze week geleverd door onze teler BioRomeo (Ens)
Als decoratie maar vooral om op te eten!

De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden.
Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar waren tot voor kort in Nederland niet zo bekend als groenten. De meeste mensen gebruikten pompoenen puur als decoratie. In Amerika echter kent men tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart (‘pumkinpie’) op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is. Er zijn verschillende soorten pompoenen. De oranje pompoen is de bekendste. Daarnaast zie je in Nederland ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen ( grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghetti pompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees).


Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen, maar daar houd het niet op! Pompoenen bevatten betacaroteen. Van betacaroteen is bekend dat het goed is voor de ogen en de huid.

Wat kan ik met pompoen?

  • smoren in wat olijfolie met knoflook
  • roerbakken in olie, samen met tomaat, en spinazie
  • grillen in de oven, met olie en specerijen als kaneel, korianderzaad en gember
  • in een hartige taart
  • in een Italiaanse risotto met harde schapenkaas
  • in een Indiase curry met kokosmelk en hardgekookte eieren
  • pureren tot een soep en serveren met zure room

 

Voor een lekkere pompoensoep heb je een hele pompoen van zo’n 1200 gram nodig. Dat is dan meteen voor 4 personen de volledige portie groenten. Was de pompoen. Halveer de pompoen en snij de pompoen in schijven. Verwijder de draden en de pitten met een lepel of mesje. Snij het vruchtvlees in blokje. Schillen is niet nodig. De schil kan meegegeten worden en wordt goed zacht bij verhitting.