Palmkool (Cavolo Nero), van onze teler Bijzonderland (Nijeveen)

Palmkool, een klassiek ‘vergeten groente’ Cavolo Nero, een oud koolras uit Italie…smaakt iets pitterger dan onze boerenkool. Het proberen waard!

Palmkoop is een tweejarig, niet winterhard, eeuwenoud bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en eigenlijke een typische wintergroente is. Palmkool is een echte koolsoort en onder andere familie van de koolraap, broccoli, boerenkool en mosterdplant . Hij wordt palmkool genoemd omdat de smalle kroezende bladeren (met een dikke nerfstructuur)als bij een palmboompje van de stengel afgroeien. Deze gelijkenis wordt nog sterker als het blad van onder naar boven geoogst wordt. De plant kan wel tot drie meter hoog worden, wordt vanaf maart gezaaid en kan vanaf de herfst tot in februari geoogst worden.

Palmkool is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied en wordt vooral in Italië veel gegeten, onder meer als ingrediënt van de minestrone en ribollita. De Italiaanse naam is Cavolo nero (zwarte kool), omdat het blad zeer donker gekleurd is, tegen het zwart aan. De donkergroene tot zwartgroene, gebobbelde bladeren zijn 60 - 80 cm lang en 8 - 10 cm breed.

Palmkool bloeit in het tweede jaar van mei tot in augustus met lichtgele bloemen, maar komt in de noordelijke streken van Europa meestal niet tot bloei. De zaden zijn van juli tot september oogstrijp.

Palmkool is een koolsoort die uit het Middellandse Zeegebied komt. De plant heeft lange smalle bladeren zoals van een palmboom. Palmkool wordt wel een meter hoog. De bladeren kroezen; ze krijgen de zelfde krulletjesvorm als boerenkool. Palmkool kweken is niet moeilijk. Samen met de koolsoort eeuwige moes is palmkool één van de weinige meerjarige kolen. Eeuwige moes kun je zelfs als vaste plant zien. Palmkool doet het goed op vrijwel elke grondsoort. De palmkool groeit het liefst in de volle zon.

Wat kan je met palmkool?

Je kunt palmkool prima gebruiken in plaats van spinazie. Het blad kun je eventjes koken maar het is ook lekker om het te roerbakken. De nerf is wat taaier en kun je er het beste af halen. Deze bak je apart. Snijd de nerf in kleine stukjes. Het is lekker om het met een uitje en knoflook op een laag vuurtje te fruiten en het deksel 10 minuten op de pan te houden. Voor de smaak kun je er wat verse gember en rode peper bij doen. Verse kurkuma meebakken is ook heerlijk; deze versnipper je en voeg je de laatste drie bakminuten toe. Je kunt de palmkoolnerven als apart bijgerechtje opeten of samen de bladeren bakken. Je voegt in het laatste geval de bladeren de laatste twee minuten van het bakken toe. In Italië is palmkool een favoriet ingrediënt in minestronesoep.

Palmkool tegen kanker

Uit wetenschappelijk onderzoek van 1994 blijkt dat palmkool samen met alle andere koolsoorten die Brassica Oleracea worden genoemd preventief werkt tegen kanker. Uit onderzoek van 2012 blijkt meer specifiek dat kolen sterke antioxidantwerking hebben; ze vangen vrije radicalen welke tot kanker kunnen leiden. De koolsoorten werken het sterkst tegen kanker als ze rauw worden gegeten. De groente blancheren kan ook, maar koken is niet goed voor de antikankerwerking van kool. Overigens zorgen deze vrije radicalen ook voor andere ziekten zoals diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Vrije radicalen kunnen op meerdere manieren in het lichaam ontstaan. Ze ontstaan altijd bij het verteren van voedsel en omzettingen van stoffen. Daarnaast kan er eenvoudig een overschot aan vrije radicalen komen door factoren als milieuvervuiling, pesticiden, tabaksrook en overmatige lichaamsinspanning zoals topsportprestaties. Er zijn diverse onderzoeken gedaan die bevestigen dat kolen goed preventief werken tegen kanker; zowel epidemologische onderzoeken als het testen van extracten. De chemische analyses onderschrijven de epidemologische onderzoeken.