Paksoi van Harry Venhuis (Aurora, Uithuizemeeden)

Een knapperige groente voor de fijnproever!

Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit Azië komt. Het is een langwerpige open bladkool met groene bladeren en knapperige spierwitte stelen en nerven en grote donkergroene bladeren. Paksoi heeft geen typische koolsmaak. Het smaakt eerder wat pittig.


De groente is het gehele jaar verkrijgbaar en vaak afkomstig van Nederlandse glasteelt, maar ze komt ook uit Aziatische landen, Israël en Spanje. De paksoi is evenals de chinese kool een bladgroente. Paksoi wordt ook wel selderijkool genoemd omdat de dikke stronken die onderaan eindigen in een lange dunne wortel op selderij lijken. Van paksoi zijn verschillende groene kleurtinten beschikbaar. Wat betreft volume en hoogte bestaan er grote verschillen. Een van de bekendste varianten is de baby-paksoi. Paksoi is een knapperige groente die zowel in salades, in roerbakgerechten als in stamppot verwerkt kan worden. De hele struik is bruikbaar. De groente wordt zo bereid dat ze wat knapperig blijft. De smaak kan beïnvloed worden door het toevoegen van pikante kruiden, knoflook of gember. Fijn versneden en licht geblancheerd worden paksoistelen verwerkt in salades.  

Wat kan ik met paksoi?

roerbakken - rauw in een stamppot met knoflook en ui - als rauwkostsalade met een sojadressing   - de bladeren vullen met gehakt en dan gaar stomen  - in oosterse gerechten, gecombineerd met gember, rode peper en sojasaus  - in (wok)soepen met b.v. kip of omelet  - als bijgerecht met notenrijst

Mihoen met paksoi
Ingrediënten

  • 200 gram miehoen
  • 1 stronk paksoi
  • 1 enkele kipfilet
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • gember(poeder)
  • rode peper (of sambal)
  • sesamzaadjes
  • glutenvrije ketjap (sojasaus)

Bereidingswijze

Paksoi is gezond, het bevat veel vitamine C, ijzer en vezels. De combinatie met miehoen is heel geschikt wanneer je glutenvrij wilt eten. Dit gerecht is ook nog eens zo klaar!

Om te beginnen rooster je de sesamzaadjes. Als ze lichtbruin zijn haal je ze uit de pan en bewaar je ze in een bakje. Snijd de kipfilet in reepjes en doe er een beetje zout op. Bak ze in een wok met wat zonnebloemolie of kokosolie. Ondertussen breng je water aan de kook voor de miehoen. Snijd de ui, knoflook, gember en een stukje rode peper. Haal dan de kip uit de pan, voeg nog een klein beetje olie toe indien nodig en bak dan eerst de knoflook, gember en rode peper. Niet te hard bakken en slechts 1 of 2 minuten. Dan kunnen de uien erbij. Snijd de paksoi. Na enkele minuten voeg je de witte stukjes paksoi toe.

Miehoen wordt gemaakt van rijst, dus glutenvrij!

Ongeveer op dit moment doe je de miehoen in het kokende water. Zet dan het vuur uit en laat de miehoen in ongeveer 3 minuten gaar worden. Afgieten in een vergiet en terugdoen in je pan. Bak dan nog kort de groene delen van de paksoi mee. Daarna mix je alles door elkaar en voeg je wat (glutenvrije) ketjap toe. Garneer je gerecht met het geroosterde sesamzaad en dunne ringetjes rode peper.

Voor vegetariërs is de kip heel goed te vervangen door tofu.