Liefde voor Limousin runderen

Met zorg en aandacht groot gebracht


We zijn deze week naar het prachtige Nieuw Balinge (Drenthe) gereden om Limousin vlees op te halen bij Jan Klijnjan & Henriëtte Sabel van de Hoge Stoep.
Dit doen we regelmatig. Op pad naar onze boeren en om zelf onze producten, meestal net geoogst en rechtstreeks van het land, mee te nemen voor onze klanten.

De liefde voor Limousin runderen is tastbaar vanaf het moment dat we het erf oprijden. Jan en Henriëtte bleken als ambtenaar bij Staatsbosbeheer een gedeelde interesse voor koeien te hebben. En voor elkaar. In 1990 namen ze ontslag en volgden hun hart. Op naar Drenthe!

Sinds de start van hun bedrijf boeren zij met hun kudde Limousins op biologische wijze. De Limousin komt van oorsprong uit Frankrijk en is daar geselecteerd op haar uitmuntende vleeskwaliteit. Een runderras met een sterke gezondheid en goede moedereigenschappen.

De dieren grazen van mei tot november in kruidenrijke weilanden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, gedurende de wintermaanden verblijven ze in grote ruime potstallen. En, alle 130 Limousin runderen hebben een eigen (Franse) naam! Op de foto zie je Henri. Hij heeft de taak om te zorgen voor nageslacht. 

Hun voer bestaat uit hooi uit de natuurterreinen, natuurlijk zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, aangevuld met weinig krachtvoer uit de biologische landbouw. Dit krachtvoer bevat géén groeibevorderaars, hormonen, genetisch gemanipuleerde stoffen, diermeel en antibiotica.

Deze rustige manier van voeren levert een superieure vleeskwaliteit op en past bij uitstek in de Slowfood-keuken. De kalfjes worden op de boerderij van Jan en Henriette zonder keizersnedes geboren en meestal ook zonder menselijke hulp. Ze blijven minimaal 9 maanden bij hun moeder. Alle dieren blijven op het eigen bedrijf, de vaarzen vervangen de oudere koeien, de stiertjes worden gecastreerd en groeien als os rustig door. Lees meer

Bekijk en bestel hier de producten van de Hooge Stoep!