Kwekerij de Vrolijke Noot uit Wapserveen!

Kwekerij De Vrolijke Noot is een biodynamische kwekerij van ruim 4 hectare in het beekdal van de Wapserveense Aa in Zuid-West Drenthe.

Toen Harrie van Noort in 1979 het bedrijf begon was het rijk begroeide beekdal door ruilverkaveling veranderd in een vlak polderlandschap. Met zelf opgekweekte bomen heeft hij gevarieerde houtwallen aangelegd. In de loop van de jaren zijn een rijke vegetatie en uitgebreid vogelbestand ontstaan. Samen met Lucie Verstappen bouwt hij verder aan deze ‘buitenplaats’. Stagiaires en vrijwilligers ondersteunen het geheel.

De belangrijkste onderdelen van ons bedrijf zijn de vruchtboomkwekerij en de teelt van blauwe bessen. In de kwekerij kweken we veel oude fruitrassen enfruitbomen op die goed gedijen in ons klimaat. Lees meer over Harry en de Vrolijke Noot..

Er zijn broeihopen voor ringslangen. Paddenpoelen en takkenmijten trekken weer andere planten en dieren aan. In het braambos huist sinds enkele jaren een grauwe klauwier. Ook reeën weten hun weg te vinden. De ooievaar is inmiddels neergestreken op het prachtige nest midden in de kwekerij.

De vruchtboomkwekerij

De belangrijkste onderdelen van ons bedrijf zijn de vruchtboomkwekerij en de teelt van blauwe bessen. In de kwekerij kweken we veel oude fruitrassen enfruitbomen op die goed gedijen in ons klimaat. De meeste bomen verkopen we rechtstreeks aan onze klanten. Van iedere boom kennen we het verhaal. De blauwe bessenplantage is ruim een hectare groot. Een groot gedeelte van de blauwe bessen gaat naar boerenmarkten en biologische en biodynamische groothandels. Naast huisverkoop is er de mogelijkheid om zelf blauwe bessen te plukken. 

Binnen de kwekerij hebben we een boomgaard met verschillende soorten fruitbomen en een kleinfruittuin . Hier kunt u kennismaken met verschillende boomvormen en teeltwijzen. Voor onze snoeidemonstraties en snoeiworkshops maken we er gebruik van.