Komatsuna

Een pittige groente voor de fijnproever!

Komatsuna, ook wel mosterdspinazie genoemd, heeft een pittige smaak. Ze is familie van de paksoi. De groente komt van oorsprong uit Japan. Hier in Nederland is ze uniek.  Deze bijzondere groente wordt ons deze week geleverd uit de koude kassen van onze teler Harry Venhuis (Kwekerij Aurora in Uithuizermeeden).

Deze smaakvolle, licht pikante toets is ideaal om te verwerken in roerbakgerechten, stamppot, salades of als bijgerechtje voor heel wat maaltijden. Roergebakken krijgt de komatsuna het karakter van paksoi.

Opvallend aan dit ras is de mooie donkergroene kleur en de ovale bladeren. De kleine blaadjes kunnen rauw in de salade, het grote blad is geschikt om te roerbakken of kort te stoven. De kleine blaadjes geven een pittig accent aan de salade, ze hebben iets van mosterd weg. Het grote blad heeft een aangename koolsmaak, een beetje zoals Savoie kool, maar dan met een ander textuur. Het blad kan dan ook eigenlijk in elk stadium gebruikt worden. De smaak wordt sterker naarmate het blad groter en ouder is. U kunt deze groente het beste binnen een paar dagen gebruiken. Bewaar ze in een natte (thee)doek in de koelkast.

Geniet ervan!

 

Harry Venhuis (Aurora, Uithuizermeeden)

Harry Venhuis is de derde generatie van de familie die het biologisch glastuinbouwbedrijf Aurora runt. In het noordelijkste puntje van Groningen, in Uithuizermeeden, staan de kassen van Harry en zijn vrouw Harma. Al van jongs af aan hielp Harry mee in de kassen en in 1984 nam hij het bedrijf over  van zijn vader. In 1986 is het bedrijf omgeschakeld naar biologisch. Harry teelt met veel plezier allerlei verschillende gewassen en probeert regelmatig weer iets nieuws uit. Bij Aurora wordt zeer nauwkeurig gewerkt, ook door de jongens die bijspringen in drukke tijden. De grond wordt goed onderhouden, zodat de gewassen optimaal kunnen groeien.

 

Een heerlijk Lenterecept met Komatsuna

Champignons met geitenkaas op een bedje van komatsuna

Ingredienten voor 2 personen:

  • komatsuna
  • 1 bakje kastanje of gewone champignons
  • 6 petits chèvres
  • 100 g (volkoren) spirali
  • 1 teentje knoflook
  • citroensap
  • zout - peper
  • olie
  • maizena of ander bindmiddel
  • melk
  • boter

 

Bereiding

  1. Kook in een ruime pan water met zout de pasta.
  2. Inspecteer de paddenstoelen en veeg ze schoon.
  3. Snij van 6 paddenstoelen de voetjes af.
  4. Doe olie in de wok en bak de champignonkoppen zachtjes en niet te lang.
  5. Maak ondertussen de komatsuna schoon, snij in kleine repen en laat die wat uitlekken in een vergiet.
  6. Pel het teentje knoflook.
  7. Haal de champignonkoppen uit de olie en zet ze even apart.
  8. Doe nog meer olie in de pan, bak eerst even de knoflook en roerbak dan de komatsuna mee.
  9. Maak het af met wat zout en citroensap en bind zo nodig.
  10. Als de pasta klaar is, mag die zolang in het vergiet.
  11. Doe de komatsuma in een ovenschaal, leg de champignonkoppen erin en doe op elke kop een petit chèvre.
  12. 15 minuten in de oven op 180 graden.
  13. Bak de rest van de in plakjes of stukken gesneden champignons en de 6 overgebleven champignonvoetjes in boter.
  14. Maak dit verder af tot een blanke champignonsaus.
  15. Warm op het laatst de pasta even mee.
  16. Voor elk de helft van de komatsuna met 3 champignons en daaromheen geschept de pasta met champignonsaus.