Kakifruit, ook wel sharonfruit genoemd



Sharonfruit is een veredelde kakisoort en lijkt op een vierkante tomaat. Ze groeien aan 15 meter hoge bomen. De naam komt van het dal in Israël waar men deze vruchten kweekt. Sharon is dan ook een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo’n verzamelnaam als appel of peer. De sharon is een veredelde fruitsoort en mist de nadelen van de meeste kaki’s. Zo bevat de vrucht geen pitten en tannine (looizuur). Hij hoeft daarom niet overrijp te worden gegeten en hij smaakt ook goed wanneer het vruchtvlees nog een vrij stevige structuur heeft. Je kunt de vrucht eventueel schillen, maar ook zo uit het vuistje eten. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen.

Wat kan ik met sharonfruit?

  • gratineren met geitenkaas
  • in een vruchtensalade met kiwi
  • in een salade met noten en kaas
  • als voorgerecht met parmaham
  • onrijp in chutneys en compote
  • in plakjes bij kipgerechten
  • als puree (ook voor baby’s en kinderen)
  • zo uit de hand als tussendoortje
  • in talloze desserts (ook in combinatie met andere fruit)

Was de sharon, eet hem als een appel of halveer de vrucht en lepel hem uit.