Is chemische bestrijding van ziekten en plagen in de landbouw normaal?

De afgelopen weken heb ik het gehad over de kwaliteit van biologisch eten. Is dat nu wel of niet gezonder dan producten uit de “gangbare” landbouw.

Dat (rare) woord “gangbaar” geeft wel de essentie aan: Gangbare landbouw is de norm. Biologische landbouw is afwijkend. Mijn droom is dat we dat in de loop der tijd kunnen omdraaien. Bij EKOnoom werken we daar al 15 jaar hard aan.

Als gangbaar de norm is, dan is chemische bestrijding van ziekten en plagen dus normaal.
Ik was in de veronderstelling dat er, mede onder invloed van biologische teeltwijzen, de laatste jaren minder chemische middelen worden toegepast dan voorheen.

Het Pesticide Action Network becijferde echter dat Nederlandse telers de laatste jaren gemiddeld steeds meer chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. De maximale hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groenten- en fruit wordt weliswaar door de overheid beperkt, maar er worden steeds vaker “cocktails” toegepast van meerdere actieve stoffen in lagere hoeveelheden. Deze gaan weer nieuwe kruisreacties aan met onbekende gevolgen voor de gezondheid.

Intussen wordt ons in de media hardnekkig voorgespiegeld dat “gangbare” producten net zo gezond zijn als biologische. Hoe komt dat?
Heb je een mening over dit fenomeen? Deel 'm dan op onze Facebookpagina.

Volgende week volgt mijn visie hierop. Wordt vervolgd dus!  
 
Peter