De komende tijd besteed ik regelmatig aandacht aan duurzaam winkelen. Elke keer licht ik er een bepaalde groep van producten uit. Ik nodig je graag uit om mij daarbij van (pittig ;-) commentaar te voorzien.

 

Hoe duurzaam is vlees?

Lees of hoor jij wel eens een vleesverhaal? Vlees staat volop in de schijnwerpers de laatste tijd. Ik kan me voorstellen dat een slager daar een dubbel gevoel over heeft. Natuurlijk is het mooi als er veel over je product wordt gesproken. Vlees is natuurlijk voor veel mensen erg lekker. Zelf kan ik ook erg genieten van een mooie biefstuk. Een biologische dan. Dan proef je dat het dier een goed leven had.

De andere kant is er ook en met name die staat volop in de belangstelling. Vlees is helemaal niet zo gezond voor je. Zelfs het doorgaans conservatieve Voedingscentrum heeft in de nieuwste schijf van vijf een optimale (rood)vleesconsumptie van 300 gram per week opgenomen. Dat betekent dat je dus voor je gezondheid zo’n 2 keer per week vlees eet. Iedereen “flexitariër” dus!

Daarmee wordt onze planeet de lachende derde. Ons milieu is namelijk gebaat bij minder veehouderij.

Even vergelijken met een auto. Gemiddeld rijdt een auto 15.000 km per jaar en stoot daarbij plm 2,8 ton CO2 uit. Een koe produceert zo’n 9.000 kg melk per jaar en stoot daarbij meer dan 10 ton CO2 uit. Een beetje scheve vergelijking natuurlijk, maar het geeft wel een idee van de grote uitstoot door runderen.

Daarnaast is er voor de productie van vlees erg veel voer nodig. Runderen eten gras. Op plaatsen waar alleen gras kan groeien is een koe daarmee heel geschikt om voedsel (vlees en zuivel) te produceren. De Limousin-runderen van De Hooge Stoep in het schrale natuurgebied bij Nieuw-Balinge (zie onze foto hieronder) zijn hiervan een goed voorbeeld.
Op de vruchtbare gronden in Flevoland zie je steeds meer weidegebied. Daar is het veel efficiënter om gewassen te telen, die wij direct zelf kunnen opeten.

Is er dan helemaal geen vlees dat écht duurzaam is? Volgens mij wel. In onze door de mens gebouwde “natuurgebieden” wordt het aantal “wilde” dieren goed gereguleerd. Zo wordt een overschot aan bijvoorbeeld wilde zwijnen of herten voorkomen. Daarnaast kunnen dieren overlast veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan ganzen op Schiphol.

Er worden jaarlijks duizenden dieren doodgeschoten. Of dat altijd noodzakelijk is weet ik niet. Dat is weer een andere discussie. Wel is het wenselijk dat het vlees van deze dieren door ons wordt opgegeten.

Eet je een stukje wild, dat weet je dat het dier in de natuur heeft geleefd. Normaal gesproken dus een goed leven had. Een duurzame bron van dierlijke eiwitten voor ons, toch?