Vis is gezond voor je. Dat is mooi, maar er is veel te weinig vis!
Dat komt doordat de vraag naar vis stijgt. Met als gevolg dat meer dan 90% van de vissoorten (die wij eten) wereldwijd overbevist wordt. Dat betekent weinig goeds voor de toekomst…  

Dus als het gaat om een duurzame wereld moet je dus geen vis meer eten?

Dat is natuurlijk mogelijk. Want al is vis gezond voor je, je kan wel zonder.
Aan de andere kant zijn er nog vissoorten die je zonder enige gewetenswroeging kunt kiezen.

Denk bijvoorbeeld aan haring en makreel. Die beide soorten zijn er nog in overvloed.
Ook andere vissoorten kan je gerust eten, zolang het maar gaat over duurzaam gevangen vis, met een MSC keurmerk*. Dat garandeert dat de vis niet wordt overbevist.

Of denk aan duurzaam gekweekte (biologische) vis. Wij hebben zalm en forel in onze winkel. Daarbij is de zalm nogal een veelvraat die veel dierlijk voedsel (vismeel) nodig heeft.

* Nog even terugkomen op het genoemde MSC-keurmerk. Deze standaard is gebaseerd op 3 principes:

1. Duurzame visbestanden

De visserijactiviteiten moeten op een voor de vispopulatie duurzaam niveau liggen. Alle gecertificeerde visserijen moeten zodanig te werk gaan dat het vissen oneindig door kan gaan zonder dat de bronnen uitgeput raken.

2. Milieubelasting minimaliseren

Visserijactiviteiten moeten zodanig worden beheerd dat de structuur, productiviteit, functie en diversiteit van het ecosysteem waarvan de visserij afhankelijk is behouden blijven.

3. Effectief beheer

De visserij moet alle lokale, nationale en internationale wetten naleven en beschikken over een beheersysteem waarmee kan worden ingespeeld op veranderende omstandigheden en waarmee de duurzaamheid behouden kan blijven.