Ik ben gastblogster Adrienne, 42 jaar en leef samen met Harold.

Ik word blij van sporten en reizen en verdiep mij graag in allerlei onderwerpen rond het thema voeding. In oktober ben ik gestart met een opleiding tot natuurvoedingsadviseur

Je kan mij wakker maken voor een pittige Indiase curry met bloemkoolrijst en voor dikke boekweitwafels met Griekse yoghurt en fruit.

 

 

 

Herken je het?

Een voorraadkast, waarvan je toch zeker bent dat je die recentelijk nog hebt geordend en het nu al weer niet mogelijk is
om er iets uit te pakken zonder dat de boel als een kaartenhuis in elkaar zakt?
…een koelkast waarvan je de deur behoedzaam moet openen omdat er wellicht het een of het ander naar beneden
komt zeilen? Of een diepvries, die natuurlijk allang ontijst had moeten worden en waarvan je van een deel van de
inhoud niet precies meer kan achterhalen wat het eigenlijk is?

Ik heb dat.
Zeer regelmatig trouwens.
En het is weer tijd….

 De koelkast is op dit moment mijn grootste ergernis. Die van mij puilt eigenlijk altijd uit van groenten en aanverwante zaken (en dan heb ik het niet alleen over de daarvoor bestemde lade;)……
Daarnaast sta ik 100% achter de volgende visie:

“love food, hate waste!”

Mijn geliefde blender is de perfecte verslinder voor resten fruit en groente; je kunt het zo gek niet bedenken en ik heb de
smoothie-combi geprobeerd!
Maar wanneer het zover is dat ook de blender geen uitweg meer biedt, weet ik wat ’s avonds de pot schaft…..
Fritatta di avanzi!

Een Frittata is van oorsprong een “armeluis” gerecht uit Italië en is een verijdelde omelet uit de oven die van
oudsher wordt gemaakt om kliekjes (avanzi) op te maken mede omdat niet iedereen zich elke dag een andere
maaltijd kon/kan veroorloven.

Je kan er je creativiteit flink op los laten en het eindresultaat is eigenlijk altijd lekker. Het smaakt nooit hetzelfde
omdat je de frittata maakt met wat je in huis hebt en wanneer je varieert in de kruiden/specerijen die je gebruikt
en wat andere smaakmakers toevoegt, zoals bijvoorbeeld olijven of zongedroogde tomaatjes, is het elke keer
weer een verrassing wat er op tafel komt.

Wat heb je nodig?
Springvorm van 24 cm doorsnede, bekleed met bakpapier

4 eieren
2 dikke eetlepels kwark/griekse yoghurt
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
in totaal ongeveer 750 gram vulling, zoals bijvoorbeeld:
stuk prei, in ringen
halve zoete aardappel, of 1 gewone aardappel of 1 kleine pastinaak o.i.d. in hele kleine blokjes (dit geeft een lekkere bite aan het gerecht)
stuk courgette, in blokjes
stuk aubergine, in blokjes
paar paddenstoelen, in repen
2 handen bladspinazie
overige smaakmakers, zoals bijvoorbeeld:
paar zongedroogde tomaatjes, in reepjes
zwarte olijven, in ringen
2 tl gedroogde kruiden, zoals bijvoorbeeld:
Provençaalse kruiden (of italiaanse kruiden)
2 el fijngehakte verse kruiden, zoals bijvoorbeeld:
munt, fijngesneden (en/of peterselie of basilicum)
75 gram schapen/geitenfeta, verkruimeld
gehalveerde kleine tomaatjes voor garnering bovenop
pompoenpitten

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (boven-en onderwarmte) en bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Fruit in een grote koekenpan de ui en de knoflook tot de ui glazig is.
  • Voeg de groenten (behalve de spinazie) en gedroogde kruiden toe. Wanneer je aardappel, zoete aardappel of pastinaak o.i.d. gebruikt, bak dit dan eerst even een paar minuutjes, voordat je de overige groenten toevoegt.
  • De spinazie voeg je als laatste toe.
  • Wanneer de spinazie is geslonken (maar even), zet je het vuur uit en schep je de groente in een aparte kom. Laat een klein beetje afkoelen
  • Klop in een andere kom de eieren los en voeg kwark/yoghurt, feta, verse kruiden, olijvenringen en reepjes zongedroogde tomaten door elkaar.
  • Voeg het eimengsel bij de iets afgekoelde groenten en roer goed door. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Giet het ei-groente-mengsel in de springvorm en verdeel goed.
  • Leg de halve tomaatjes bovenop met de snijkant naar boven en strooi er wat (pompoen)pitten overheen.
  • Bak de frittata in ongeveer 40 minuten gaar in het midden van de oven. Wanneer het geheel op het laatst wat “opblaast” is het prima!  Laat de frittata eventjes afkoelen voordat je haar aansnijdt.  

 Serveer in punten.

Lekker met bijvoorbeeld een frisse salade van venkel, rucola en sinaasappel!

Een andere variatie is, zoals op bovenstaande foto, met o.a. pompoen, spruitjes en salie; ook een superlekkere combinatie!

 TIP:
Maak extra, want dit is heerlijk als koude lunch!
Zo….
Ik kan weer (voor even) zien wat zich in mijn groentelade bevindt.
Ik zou het trouwens erg leuk vinden wanneer jij met mij en de andere lezers wil delen, wat jouw culinaire bestemming is voor
“kliekjes”.
Laat je een reactie achter?

Volgende actiepunt: de diepvries. Deze week is een goed moment want er is weer koude lucht in aantocht!
Ik weet nu al hoe tevreden en “opgeruimd” ik mij voel wanneer alles weer ijsvrij en goed gelabeld ligt te kleumen…..

Pura vida!