Wij hebben geen aandelen, maar toch ga ik hem hier weer noemen. De Volkskrant. Net als andere kwaliteitskranten (Trouw, NRC) levert deze mij regelmatig inspiratie over biologisch en duurzaam.

Het is al weer enkele maanden geleden dat er een groot artikel was gewijd aan “boodschappen voor en betere wereld”. Dat houd mij natuurlijk bezig en ik denk dat dat ook voor jou geldt. Toch?

Ik richt me sinds de start van EKONOOM in 2001 al op duurzaam. Met biologische producten, die met zorg voor het milieu worden geteeld. Maar in de krant las ik dat het nog veel beter kan. Bijvoorbeeld geen vlees meer eten, want dat is echt belastend voor ons milieu. En geen snoep meer kopen natuurlijk. Want waar is snoep bij onze dagelijkse voeding nou eigenlijk voor nodig?

Ik hoor je denken.. vlees is af en toe wel erg lekker. En snoep ook. Hoe sober moeten wij gaan leven?
Dat is een keuze die voor iedereen anders ligt. Laten we elkaar daarin respecteren.

Kritisch zijn op ons eigen consumptiegedrag kan nooit kwaad. Om je daarbij te helpen én te inspireren hebben we een aparte afdeling ingericht. Op onze home-pagina vind je dan ook een nieuw icoontje: Bio & Duurzaam.

Hoe bepaal je eigenlijk welke artikelen duurzaam zijn? Ik kan mij goed voorstellen dat jij er je eigen mening over hebt. Daar ben ik altijd benieuwd naar.

Bij het selecteren van de écht milieuvriendelijke producten in ons assortiment zijn we erg streng geweest. Er is gewerkt volgens de criteria van een aantal deskundigen op het gebied van duurzame voeding. Zij werkten mee aan het genoemde artikel in de Volkskrant:
Hans Blonk - Milieuonderzoeksbureau Blonk Consultants
Hans Dagevos - Consumptieonderzoeker aan Wageningen Universiteit
Jonna Snoek - Onderzoeker voeding en keurmerken bij Milieu Centraal
IJsbrand Velzeboer - Voedingsmiddelentechnoloog bij voedselonderzoeksbureau Scienta Nova
Sytske de Waart - Voedingskundige bij de Vegetariërsbond en onderzoeker afval, verpakkingen en biociden bij Milieu Centraal

De komende tijd ga ik regelmatig aandacht aan duurzaam winkelen besteden. Elke keer licht ik er een bepaalde groep van producten uit om deze tegen het licht te houden. Ik nodig je graag uit om mij daarbij van (pittig ;-) commentaar te voorzien.