Gisteren heb ik 2 zakken boerenkool gehaald. Grote zakken van 60 kilo, bedoel ik dan. Zo kunnen we je dus volop verse boerenkool leveren. Deze week in de aanbieding!

Eddo ter Veer heeft deze boerenkool geteeld. Eddo heeft sinds vorig jaar het SKAL keurmerk en is dus gecertificeerd biologisch. Hij heeft een eigen bemestingstheorie ontwikkelt om een gezonde plant te telen en past deze toe op zijn bedrijf in Overberg, op de Utrechtse heuvelrug.

Boerenkool is superfood

Boerenkool is een echte ouderwetse Hollandse groente. Sinds kort staat ie volop in de schijnwerpers. Vooral omdat de Amerikanen hem ontdekt hebben. Zij hebben deze groente tot superfood uitgeroepen. En da’s niet zo gek.

Boerenkool zit letterlijk stampvol gezondheid. Per 100 gram krijg je 36 calorieën en 5 gram vezels binnen. Plus:
15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium en vitamine B6, 40% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium,
180% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A,
200% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C en
1020% van de DAH vitamine K. Boerenkool bevat ook belangrijke mineralen als ijzer en kalium.

Het eten van boerenkool kan je cholesterol verlagen. En het doet nog veel meer:

Vitamine K en calcium zorgen samen voor sterkere botten.

De vitamine C verbetert je immuunsysteem.

Boerenkool bevat veel vezels. Zeker voor mensen met coeliakie een voordeel, aangezien het voor hen moeilijker is om veel vezels binnen te krijgen. Daarnaast bevorderen de vezels natuurlijk je spijsvertering.

Boerenkool bevat per calorie meer ijzer dan rundvlees. Voor vegetariërs en veganisten is het dus een belangrijke bron van ijzer.

Boerenkool bevat glucosinolaten. Glucosinolaten worden in het lichaam omgezet tot stoffen die helpen met het bestrijden van kankercellen.

Boerenkool zit vol met anti-oxidanten. Ze verbeteren je huid, gaan veroudering tegen en verlagen het risico op kanker.

Boerenkool werkt ontstekingsremmend. Hierdoor kan het bijvoorbeeld artritis, hart en vaatziekten en bepaalde auto-immuunziekten voorkomen.

Een nog eens duurzaam ook!

Boerenkool is niet alleen erg gezond maar ook duurzaam. Vergelijk het maar eens met met rundvlees:
boerenkool heeft zo’n 55 tot 60 dagen nodig om te groeien. Bij een koe duurt het maar liefst 18 tot 24 maanden voordat ze geschikt is om rundvlees van te maken. Ook vraagt een pond rundvlees maar liefst elf keer zoveel brandstof dan het verbouwen van een boerenkool.

 

Wat doe je met boerenkool?

Opeten natuurlijk. Er zijn veel recepten, naast de traditionele stamppot boerenkool. Maar je krijgt boerenkool nog makkelijker binnen door het op te drinken! Misschien had je daar nog niet aan gedacht?

Ik help je graag op weg met een paar recepten voor heerlijke smoothies.

 

Smoothie boerenkool met blauwe bes en ananas

Lekker detoxen! Zowel de boerenkool als de kurkuma en lijnzaad zijn een superfood. Ze zijn in staat om snel giftige stoffen uit je lichaam af te voeren.

 

2 glazen maak je in slechts 5 minuten met:

  • 50 gram boerenkool
  • 150 gram ananas
  • 100 gram blauwe bessen
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel lijnzaad
  • 1 theelepel bloemenhoning
  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • 200 ml amandelmelk
    De bessen en de boerenkool wassen. Eerst de boerenkool bij de amandelmelk voegen en even blenden. Daarna de andere ingrediënten erbij. Pureren tot een gladde smoothie.

 

Smoothie boerenkool, appel en gember

Gember zit vol antioxidanten. Een sterke smaak dus niet te veel erbij. De appel is er voor een frisse smaak.

 

2 glazen maak je in slechts 5 minuten met:

  • 1 appel
  • 1 avocado
  • 150 gram boerenkool
  • 330 ml water
  • 2 cm gember
    Het klokhuis van de appel verwijderen en deze in stukken snijden. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in de blender. Snij vervolgens de gember in stukjes. Voeg alle ingrediënten samen en blenden tot een egale smoothie.

 

 

Smoothie boerenkool en peer

Deze smoothie is lekker fris en zoet. fris is. Als je wat wilt minderen op het gebied van fruitsuikers (fructose), dan kun je kunt de banaan weglaten als je minder suikers wilt. Dan krijg je natuurlijk een iets zuurdere smoothie.

 

2 glazen maak je in slechts 5 minuten met:

  • 1 stronk boerenkool
  • 1 peer
  • sap van 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 1 kleine banaan
  • beetje verse munt
  • 100 ml water

Schil de sinaasappel en stop de partjes samen met de boerenkool in de blender. Snij de peer en de banaan in stukjes en voeg ze toe. Daarna het citroensap, de munt en het water erbij. En nu: blenden maar!

 

 

Smoothie boerenkool, banaan en avocado

Gezond vet uit de avocado, het zoet van de banaan en de superfood-eigenschappen van de boerenkool. Een mooie mix! Snel klaar en erg voedzaam.

 

2 glazen maak je in slechts 10 minuten met:

  • 100 gram boerenkool
  • 1 banaan
  • 1 avocado
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 200 ml water

Snijd de avocado doormidden. De pit eruit en het vruchtvlees in de blender. Snij de banaan in stukken en deze toevoegen aan de avocado. Daarna de boerenkool, het sinaasappelsap en het water erbij. Nu blenden tot je smoothie helemaal glad is.