Bloemkool

Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Vanwege zijn milde, toegankelijke smaak een van de meest populaire groenten in Nederland.
De meest bekende is de witte bloemkool. Deze blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei is afgedekt met blad. Naast de witte bloemkool is er ook een groene (meer aan het zonlicht blootgesteld dan de witte) en paarse variant. De beste bloemkooltjes zijn de kleinste. Die hebben de meest delicate smaak. Een bloemkool moet ook altijd mooi wit zien, en zeker niet wollig. En als de buitenste bladeren heldergroen en knapperig zijn, dan ben je er zeker van dat je een verse kool in handen hebt. Het echte seizoen voor de witte bloemkool is vanaf april tot december.

De kool moet bij aankoop een goed gesloten structuur hebben én een mooie blanke kleur. Een grote bloemkool is genoeg voor de meeste vierpersoonsgerechten. Verwijder voor gebruik de bladeren en snij de dikke stronk er uit. Snij de bloemkool in roosjes en was deze. Wil je bloemkool in zijn geheel koken, snij de stronk dan kruisgewijs in.

Bloemkool is de meest gekende en populairste koolsoort in onze keuken, die zowel rauw als hapje of bereidt wordt gegeten. Ook de bladeren van de bloemkool zijn perfect eetbaar, als kool. Bloemkoolpuree wordt het vaakste gemaakt. Het is een groente dat bij veel gerechten past, maar toch grotendeels met aardappelen gecombineerd wordt
 
Bloemkooltips

  • klassiek: gekookt met aardappelen, jus en een bal gehakt
  • verwerken in hartige taart 
  • serveren met kerrie- of tomatensaus 
  • blancheren, door beignetbeslag halen en frituren 
  •  roosjes serveren met een dipsaus als hapje
  • in salades 
  • stoven met andere groente
  • gratineren in de oven