Frisse, knapperige bleekselderij
Met twee overheelijke recepten


Bleekselderij zijn de jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Elke klassieke Italiaanse tomatensaus begint met het fruiten van het gouden trio: een fijngehakt uitje, worteltje en stengel bleekselderij. Tegenwoordig staat bleekselderij, met zijn frisse smaak, vooral bekend als saladegroente. Echter bleekselderij kan ook worden gebakken, gestoofd of gekookt.


Bleekselderijstruiken zijn meestal verpakt in open plastic zakken. Hierdoor kun je controleren of ze fris ruiken. Ook moet de struik stevig zijn, er fris uitzien met mooie groen of groengele stelen zonder beschadigingen, verkleuringen of bruine plekken. Snij een plakje van de voet en verwijder eventueel aanwezig blad. Van het blad kun je trouwens een lekkere bouillon trekken. Controleer de stengel op harde nerven. Als je die voelt, kun je ze weghalen door aan de onder- of bovenkant van de stengel een stukje (bijna) af te snijden en de nerf weg te trekken langs de stengel. Was de stengels daarna in ruim water.

Voedingswaarde  en geneeskracht van bleekselderij

Vitaminen en mineralen zijn in ruime mate aanwezig in bleekselderij. In de traditionele Chinese geneeskunde is al duizenden jaren bekend dat bleekselderij, of selderij, wat uiteraard eeneiïge tweelingzusjes van elkaar zijn, bloeddrukverlagend werkt. Zeer recent heeft de wetenschap aanwijzingen gevonden waarom de bleekselderij een natuurlijke, plantaardige bloeddrukverlager is. Bleekselderij in de oudheid In de antieke tijd van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen is bleekselderij ontstaan uit het doorkweken van selderij. Het heeft tot de Middeleeuwen geduurd eer bleekselderij niet slechts een medicijn was maar het tot de culinaire groenten werd gerekend. Vervolgens heeft het tot de 18e eeuw geduurd voordat men het aandurfde de bleekselderij rauw te eten. In onze huidige keuken wordt bleekselderij vrijwel uitsluitend rauw gegeten.  

Wat kan ik met bleekselderij?

Bleekselderij kun je rauw uitstekend eten; het is een prachtige snackgroente. Je kunt op de holle stelen niet alleen roomkaas smeren maar ook pindakaas en tahin zijn een delicatesse in combinatie met de frisse bleekselderijsteel. Wanneer je bleekselderij in kleine stukjes snijdt kun je deze groente prima roerbakken. De blaadjes lenen zich perfect voor een salade. Er zijn mensen die de blaadjes oneetbaar achten en weg gooien, dat is zonde! Je kunt de blaadjes in een soep of bouillon doen. De blaadjes van de bleekselderij kun je fijnhakken en over gekookte aardappels strooien.   - stukken vullen met paté of zachte kaas  - reepjes in een salade met b.v. appel, aardappel en zure room  - stukken in plakjes kaas en ham rollen en even gratineren in de oven  - roerbakken met wortel   - in salade met ananas  - als borrelhapje met een dipsausje  

Recepten met bleekselderij  

Een tapas van bleekselderij met gorgonzola, pijnboompitten en olijven

Ingredienten 6 personen

  •  175 gram gorgonzola op kamertemperatuur
  •  3 eetlepels droge sherry
  •  6 stengels bleekselderij
  •  40 gram zwarte olijven zonder pit
  •  25 gram geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze

Korsten van kaas snijden. In schaal kaas met vork fijnprakken en sherry erdoorheen mengen tot er een zacht en roming mengsel ontstaat. Bleekselderij wassen en in 12 stukken van ca. 8 cm. snijden. Kaasmengsel in holle kanten van bleekselderij smeren. Olijven en pijnboompitten fijnhakken, mengen en over kaasstengels verdelen.  

 

Mediterrane bleekselderij

Ingrediënten

  • 1 struik bleekselderij
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook 
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • zout en versgemalen peper

Bleekselderij schoonmaken en schuin in stukjes snijden. Ui pellen, halveren en in dunne partjes snijden. Partjes loshalen. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Blaadjes van takjes tijm rissen. Wok verhitten tot gloeiend heet. Olie over panbodem laten uitvloeien. Bleekselderij en ui al omscheppend ca. 2 minuten bakken, knoflook en tijm toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten roerbakken. Tomatenblokjes afgieten en in wok doen. Groentemengsel nog 5-10 minuten verwarmen tot bleekselderij beetgaar is. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren bij gegrilde vis.