Een nieuw aardappelras met een geschiedenis van 35 jaar.

Het begon in de Andes in Zuid America.
Wetenschappers uit Wageningen ontdekten daar wilde soorten die verwant waren aan aardappelen.
Soms groeiden ze in een boom en hadden ze nauwelijks knollen.
Als bijzonderheid hadden ze dat ze geen Phytopthora kregen.

Dit is een gevreesde aardappelziekte waarbij de bladeren in een aantal dagen zwart worden en afsterven.
De hongersnood in Ierland in de vorige eeuw is door deze ziekte veroorzaakt.

Wetenschappers gingen op zoek naar een sterker aardappelras op basis van de wilde soorten uit de Andes.
Na 15 jaar veredelen hadden ze iets wat op een aardappel leek. Na nog eens 10 jaar had het kweekbedrijf Meyer in Kruiningen een kruising gemaakt waar ongeveer 500 zaden van geoogst werden.
En laten we van die 500 nu net de goede overgehouden hebben. Bionica. Dit selectieproces duurde nog eens 10 jaar.

Vandaag is Phytopthora in de aardappelteelt nog steeds een groot probleem. Soms zo groot dat er te weinig biologische aardappels geoogst kunnen worden.
Als je dan het gewas Bionica fier overeind ziet staan naast aangetaste bladeren van andere rassen kun je spreken van een klein wondertje.

De kweker,
Niek Vos

 

Aardappelen met knoflook uit de oven
voor 4 personen

Ingrediënten
12 kleine vastkokende Bionica aardappelen
2 teentjes knoflook, geperst
2-3 theelepels chilipoeder
6 eetlepels olijfolie 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Boen de aardappelen onder stromend water schoon en snijd ze om de 3 millimeter in tot op 1 centimeter van de onderkant.
Meng in een kommetje de knoflook, het chilipoeder en de olijfolie. Bestrijk de aardappelen royaal met het oliemengsel.
Leg ze in een lage ovenschaal en bak ze in de oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk ze regelmatig met het oliemengsel. Maal er zout en peper boven.
Lekker bij lamsvlees of karbonade.

 

Aardappelen, gevuld met gehakt
voor 4 personen

Ingrediënten
2 eetlepels boter
1 grote ui, gesnipperd
500 g rundergehakt
500 ml hete runderbouillon
1 eetlepel Worcestershiresaus
2 eetlepels tomatenpuree
4 grote aardappelen met schil, gepoft of uit de magnetron
2 handenvol geraspte belegen kaas

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Smelt de helft van de boter in een pan met antiaanbaklaag. Bak de uien 3-4 minuten. Zet het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt in 3-4 minuten bruin. Roer de bouillon, Worcestershiresaus, tomatenpuree en een beetje peper en zout erdoor. Laat zachtjes 15-20 minuten pruttelen tot het gehakt gaar is en de saus ingedikt.
Halveer de aardappelen in de lengte en hol ze uit. Laat de schil heel. Prak de aardappel met de rest van de boter en breng goed op smaak met zout en peper. Verdeel het gehakt over de uitgeholde aardappelen en bedek het gehakt met de puree. Leg de aardappelen in een ovenschaal en bestrooi ze met kaas. Bak ze in 20 minuten goudbruin.