Andijvie van Jochum de Boer (Kimswerd),

van 'boer zoekt vrouw'


Andijvie is een licht pittige, frisse, groene bladgroente met een licht bittere smaak en is nauw verwant aan witlof. Het is een bladgroente die gekookt kan worden, maar ook rauw gegeten kan worden. Andijvie is rijk aan vitaminen en mineralen en bovendien het hele jaar verkrijgbaar. Toch wordt andijvie vooral met de winter door de winterse kost 'stamppot rauwe andijvie'. Andijvie is een van de populairste groenten voor stamppot. Vooral kinderen vinden 'stamppot rauwe andijvie' een van de lekkerste stamppotten. Wat niet veel mensen weten, is dat het gele hart van een andijvie ook kan worden gebruikt voor salades.


Andijvie bevat gemiddeld meer mineralen dan andere groenten. Eet het en je trakteert jezelf op een heel goede bijdrage aan je algemene dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit! Je hebt 330 tot 350 gram nodig om, na bereiding, te komen aan je benodigde 200 gram. In een stamppot rauwe andijvie kun je wat minder andijvie ‘kwijt’. Met wat extra paprika en ui door de stamppot vul je het gemakkelijk aan.

 

Wat kan ik met andijvie?

- stamppot rauwe andijvie met reepjes zongedroogde tomaat

- roerbakken met ui en serveren met pindasaus

- als salade met uitgebakken spekjes en fijngesnipperde ui

- andijviesalade met partjes sinaasappel en rozijnen

- gestoomd met appel

- in een hartige taart met spekjes en kaas

Jochum de Boer

Groente teelt in een koude kas Op nog geen kilometer afstand van de Waddenzee en naast het “Hegewiersterfjield” staan de kassen van Jochum waar sinds 1995 biologisch geteeld wordt. Zonder enige kunstmatige verwarming of belichting worden er zo’n 30 verschillende groentes geteeld, variërend van veldsla, winterpostelein en raapsteel in de winter tot peper, tomaat en komkommer in de zomer. Dankzij de kassen is er al vroeg in het voorjaar sla, spinazie, paksoi, rucola en andijvie, ook laat in het najaar, als buiten alles al geoogst is, zijn er in de kas nog veel verse groenten te oogsten.

Stampot rauwe andijvie met blauwe kaas en pinda's

 
Ingredienten
  • 1,2 kilo geschilde kruimige aardappelen
  • 30 gram verse peterselie
  • 150 gram (gezouten) pinda's
  • 125 gram blauwe kaas
  • 11/2 deciliter warme melk (of kookvocht)
  • 25 gram boter
  • 600 gram gesneden andijvie

Bereidingswijze

Snijd de aardappelen in gelijke stukken. Kook ze in een laagje water in ca. 20 minuten gaar.

Hak de peterselie fijn. Hak de pinda’s grof en verkruimel de kaas.

Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de melk (of het kookvocht), de boter, de peterselie en de rauwe andijvie toe.

Schep de helft van de pinda’s en de kaas door de stamppot, verdeel over 4 borden en bestrooi met de rest van de pinda’s en verkruimelde kaas.

En genieten maar!