Aardperen, een ‘vergeten’ groente uit de Flevopolder   Aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Aardperen zijn grillig gevormde knollen, soms lichtbruin of violet, soms roze of wit van kleur.

De aardpeer smaakt wat zoet. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn, mits heel vers, rauw te eten en zijn dan lekker brossig en krokant. Leee meer...

Deze ‘vergeten groente’ wordt ons deze week geleverd door Arenosa, het bedrijf van Jan van Geffen en zijn zoon Sam. Arenosa was één van de eerste bedrijven in de Flevopolder na de inpoldering. Naast peen, prei en aardappelen leggen zij zich toe op de teelt van een aantal ‘vergeten groenten ‘zoals aardpeer, wortelpeterselie, pastinaak, schorseneren en kliswortel. De zogenoemde ‘vergeten groenten’ genieten de laatste jaren steeds meer bekendheid. Vanwege hun verrassende smaak zijn ze populair in de horeca en bij de groenten abonnementen. En nu ook steeds vaker te koop in de supermarkt.

Aardpeer is ook zeer geschikt voor mensen die lijden aan diabetes. De aardpeer wordt met name gevonden in de moestuin. Hij wordt gekenmerkt twee tot drie meter lange stelen en sprekende felgele bloemen. De schitterende bloem misstaat niet in een gewone tuin. In de herfst kun je de aardpeer oogsten. Gekookte aardpeer smaakt heel zoet en kan voor diabetici een uitkomst zijn als alternatief en gezond zoetmiddel.

Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen.   Wat kan ik met aardperen? Soep van maken, zoals aardperensoep met doperwtjes Gefrituurd of gebakken in de pan met spekjes als alternatief voor gebakken aardappeltjes Stukken aardpeer meebraden met een sudderlapje is verrukkelijk Ovenschotels met aardpeer, prei, noten, en broccoli of een ovenschotel met aardpeer, champignons en kaas Geschikt om mee te wokken met andere groenten Ze zijn geweldig om zelf picalilly of relisch mee te maken. Rauw in zeer dunne schijfjes, gemarineerd in olijfolie, rijstazijn en limoensap

Twee overheerlijke recepten met aardpeer

Tajine van aardpeer

Ingredienten 450 gram lamsvlees 750 gram aardpeer 3 el boter of margarine 1 ui 3 takjes peterselie 1/2 tl zwarte peper 1/2 tl geelwortel (koenjit) of een paar draadjes saffraan 1 citroen

Bereiding Snij het vlees in stukken (4 cm) en strooi er zout over. schil de aardperen, snij ze in stukjes (3 cm) en doe de stukjes in een pan met ruim water, waraan 1 el azijn is toegevoegd.

Snij de ui fijn. hak de peterselie fijn. Pers de citroen uit.

Doe in een pan met dikke bodem: het vlees, de boter of margarine, ui, zwarte peper, geelwortel of saffraan en het water. breng aan de kook, draai het vuur laag en stoof het vlees gaar in ca.60 min. (het moet bijna uit elkaar vallen). af en toe omscheppen. Haal het gare vlees uit de pan en leg apart. haal de aardperen uit het water, spoel ze af en doe ze samen met de peterselie bij het kookvocht in de vleespan. breng aan de kook, draai het vuur laag en kook ze in ca. 20 min. gaar. doe het vlees dan bij de aardpeer, voeg het citroensap toe en warm alles goed door.

Serveer op een platte schaal met het vlees in het midden, de aardperen er omheen en alles overgoten met het kookvocht. eet het met brood.

Kruidige aardpeer

Ingredienten 500 gr aardpeer 1 teentje knoflook 1 ui 2 lp zonnebloemolie 3 lp tomatenpuree 2 dl water 2 theelp oregano 2 theelp lavas 1 lp tamari fijngehakte peterselie

Bereiding Schrob de aardperen. Snijd de aardperen in plakken van 1 cm dik. Hak de ui en knoflook en fruit in de olie. Voeg de aardperen toe en laat nog een paar min sudderen. Roer af en toe om. Voeg nu de tomatenpuree,water,kruiden en tamari toe. Meng alles goed en laat zachtjes in een kwartiertje gaar koken. Opdien bestrooid met fijngehakte peterselie