Hulp nodig? Mailtje naar Peter.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Biologisch EKONOOM-merk: Weerribben Zuivel

Weerribben Zuivel

Al generaties lang wordt de boerderij van Weerribben Zuivel bewoond en bewerkt door familie de Lange. Bij de (ver)bouw in 2001 is veel aandacht besteed aan 'koecomfort' en diervriendelijkheid. Zo ligt er veel strooisel in de boxen om de koe een lekker ligbed te geven. Er is voldoende loopruimte en de stal is open aan de zijkanten, zodat er veel frisse lucht naar binnen kan. Tevens zijn er vier melkstations, waar de koeien zichzelf op kunnen aansluiten. De koeien kunnen dus zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Aan de hand van de hoeveelheid melk die de koe produceert, berekent de computer hoeveel krachtvoer zij nodig heeft. 's Zomers gaan de koeien de wei in. Er blijft verbinding met de stal, zodat zij ook dan zelf kunnen kiezen wanneer ze gemolken willen worden. Inmiddels telt het Weerribben Zuivel zo'n 300 ha. land. Het grootste gedeelte hiervan is natuurgrond, die beheerd wordt voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Dit betekent dat het land niet optimaal gebruikt mag worden, maar dat er rekening gehouden moet worden met de vogels, de planten en de dieren. Helemaal biologisch dus! 's Zomers lopen de pinken, jonge koeien, 1 tot 2 jaar oud, die nog geen kalf gehad hebben, op deze gronden.

Biologische melk

Biologische melk komt van koeien die veel in de open lucht zijn geweest, weinig krachtvoer hebben gekregen, geen preventieve medicijnen hoeven te slikken, vaak niet onthoornd zijn en gegraasd hebben op weilanden zonder kunstmest en/of chemische bestrijdingsmiddelen. Hun voer bestaat uit biologische grondstoffen en bevat geen genetisch gemodificeerde bestanddelen. Aldus de eisen van de Nederlandse keurmerkorganisatie Skal. Vanaf 2000 gelden deze eisen in de hele EU. De melk ondergaat in de fabriek alleen de minimaal vereiste bewerkingen.

Producten

Van biologische melk worden vele producten gemaakt. Voor een deel dezelfde producten als het gangbare aanbod, zoals volle melk, halfvolle melk, koffiemelk, kwark, yoghurt, boter en kaas. Daarnaast verschijnen ook steeds meer luxe zuivelproducten op het biologisch toneel: vanillevla, chocoladevla, kwark en zelfs ontbijtdranken. Ten derde zijn er zuivelproducten, die uit het alternatieve circuit zijn voortgekomen, zoals o.a. biogarde, een yoghurtachtige product.

Bekijk hier alle producten van Weerribben Zuivel in onze EKONOOM webwinkel!

Weerribben Zuivel

  Laden…