Hulp nodig? Mailtje naar Peter.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Biologisch merk van EKONOOM: Bijzonderland

Bijzonderland Nijeveen is een gemengd agrarisch bedrijf met biologische tuinbouw en veeteelt, gespecialiseerd in bladgroente. Bijzonderland ligt in het lintdorp Kolderveen in het zuidwesten van Drenthe. Op de vruchtbare gronden werd vroeger turf gestoken, en tegenwoordig alweer dertig jaar groenten verbouwd en vee gehouden door Bijzonderland. Door de jaren heen hebben ze bij Bijzonderland alle gewassen geteeld die in Nederland kunnen groeien, waardoor ze precies weten welk gewas het beste gedijt op het land. Deze kennis en ervaring zorgt voor een hoge kwaliteit producten. 

Bijzonderland bestaat al 40 jaar. Met veel handwerk en hulp van de omgeving worden verschillende soorten sla, paksoi, spinazie, venkel, koolrabi, andijvie en rucola geteeld.

Elke ochtend om 6.00 uur begint het werk op de akkers van Bijzonderland. “We werken met bladgroenten, als de zon schijnt verdampt er meer vocht uit het blad dan de wortels kunnen aanvoeren. Daarom stoppen we om 10.00 uur met oogsten”, aldus Martin, een van de eigenaren. Alle mensen die komen helpen trekken laarzen en regenkleding aan. “Door alle condens op het blad wordt je kletsnat en dat is ’s ochtends niet fijn”.

Op acht hectare grond en in de koude kas wordt nog ouderwets gewerkt. “We wieden en oogsten alles met de hand”, verteld Martin. Hij vervolgd; “Onze medewerkers kunnen terug naar de basis, lekker met de vingers in de grond werken. Een aantal medewerkers is op therapeutische basis aan het werk, zodat ze na een moeilijke periode weer tot zichzelf kunnen komen. Er zijn weinig verplichtingen en mensen kunnen zelf beslissen hoe lang ze willen blijven”.

Bijzonderland maakt gebruik van vruchtwisseling waarbij elk perceel een keer in de zes jaar wordt ingezaaid met lupine. Lupine haalt stikstof uit de lucht en slaat het op in kleine bolletjes in de grond. Na het omploegen heeft de bodem een losse structuur waar planten goed in kunnen wortelen. Ook wordt de bodem verbeterd met mest uit eigen potstal: “We hebben bijna een gesloten kringloop”.

Daarnaast zetten de medewerkers van Bijzonderland zich actief in voor een betere leefomgeving. In samenwerking met Natuurmonumenten worden de sloten verbreedt zodat het regenwater goed weg kan lopen. De oevers worden niet gemaaid om weidevogels voldoende ruimte te geven. Naast de vogels is er ruimte voor andere wilde dieren. Zo leeft er al enkele jaren een haas, genaamd Zoef, op het land die bijna elk jaar een nestje met jongen heeft. Volgens Martin is dat geen enkel probleem omdat hazen maar weinig gewassen opeten. “Ze vreten geen veld leeg maar af en toe een kropje sla”.

Bekijk alle producten van Bijzonderland in onze EKONOOM webwinkel!

Bijzonderland andijvie

  Laden…