Hulp nodig? Mailtje naar Peter.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Biologisch EKONOOM-merk: Bastiaansen Kazen

Bastiaansen is een kaasbedrijf in het Brabantse Molenschot dat met zorg vanaf begin jaren zeventig is opgebouwd door Jan Bastiaansen. Zijn dochter Marja Bastiaansen is nog steeds met de haar kenmerkende energie bij Bastiaansen Kazen werkzaam in sales en marketing. Door de jaren heen is ‘Bastiaansen’ marktleider geworden in biologische kaas.

Ze produceren momenteel meer dan tachtig verschillende soorten, waaronder Goudse kazen in allerlei leeftijdscategorieën, kruidenkazen, verse geitenmelk kaas... Sinds het ontstaan is het de uitdaging bij Bastiaansen om smakelijke en bijzondere kazen te produceren, wat dacht je bijvoorbeeld van blauwe schimmelkazen en oppervlakte gerijpte kortkazen? Al deze kazen zijn dan weer verder onder te verdelen op basis van de melksoort (Koe, Geit en Schaap) en het type (gangbaar, EKO of Demeter).

Nog altijd zoekt de afdeling productontwikkeling naar mogelijke nieuwe kazen. De beste en lekkerste kazen brengt het bedrijf na een uitgebreid selectieproces op de markt. 

Kaasspecialiteiten worden bij Bastiaansen met zorg gemaakt. De melk wordt betrokken van de boeren die zijn aangesloten bij de coöperatie en er is zeer frequent overleg tussen beide bedrijven op het gebied van kwaliteit, R&D, techniek, milieu en commercie.

Waarom is Bastiaansen biologische kaas beter en lekker?
Iedereen kan wel een aantal kenmerken opnoemen van biologische kaas. Het is diervriendelijk, beter voor het milieu, gezond, zonder allerlei toevoegingen, natuurlijk lekkerder en wat duurder dan normaal. Maar wat betekent het nu precies?

Beter voor het milieu

  • Geen mestoverschot; doordat er minder koeien per m2 gehouden worden. De mest die de koe produceert is voldoende om het eigen land vruchtbaar te houden.
  • Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen, of kunstmest gebruikt.
  • Onkruid wordt mechanisch of met de hand bestreden of verwijderd.

 Gezonder

  • Of biologisch ook gezonder is blijft een punt van discussie. Er is ondertussen wel aangetoond dat biologische melkproducten een hoger gehalte aan gezonde vetzuren bevatten (omega 3 en CLA), deze zijn goed voor hart en bloedvaten.

Productieproces:

  • Bij de productie van biologische kaas mag geen gebruik worden gemaakt van allerlei toevoegingen; de kaas wordt zo natuurlijk mogelijk gemaakt.
  • Alle gebruikte ingrediënten moeten SKAL gecertificeerd zijn.
  • Veel aandacht voor hygiëne in melk en kaasproductie. Doordat conserveermiddelen niet gebruikt mogen worden is kwaliteit en hygiëne erg belangrijk.
  • Afhankelijk van het uiteindelijke vetgehalte in de kaas wordt er gebruik gemaakt van volle verse melk, wat bepalend is voor de smaak. Voor onze Goudse types gebruiken wij de verse volle melk. De biologische belegen is mede hierdoor ook op leeftijd nog goed snijdbaar.
  • Het biologische productieproces heeft nog steeds een ambachtelijk karakter. De kaas wordt geproduceerd met veel aandacht en liefde van onze kaasmakers. Ook gedurende de rijping wordt de kaas regelmatig behandeld en beoordeelt of hij zich goed ontwikkelt.
  • Natuurlijke rijping: de smaak van de biologische kaas ontwikkelt zich gedurende een langere periode. Dit wil zeggen dat de rijping van biologische belegen kaas niet geforceerd wordt, maar dat de kaas onder optimale condities, in alle rust zijn smaak kan ontwikkelen.

Bekijk alle producten van Bastiaansen in onze EKONOOM webwinkel!

0613

 

  Laden…